Tiistai 9.3.2021 Nimipäivät: Auvo ja Edvin
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
VIERASKYNÄ
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Mistä suuryritys Kiuruvedelle?

Jari Tikkanen Jari Tikkanen

15.02.2021

Mistä suuryritys Kiuruvedelle?

Kyllähän se vaan useamman kuntalaisen ja päättäjän haaveissa on saada suuryritys Kiuruvedelle. Yritys, joka toisi kaivattuja työpaikkoja ja kääntäisi asukasluvun nousuun, naapurikunnan Vieremän esimerkkiä seuraten.

Hieno on haave, vaikka niin moni asia on sitä vastaan. Miksi toimiva, jo suuren puoleinen, päättäisi pakata kimpsunsa, työkalut ja vähempiarvoiset roippeensa kyytiin ja suunnistaisi Kiuruvettä kohti? En kyllä itse yrittäjänä näe mitään syytä, miksi valtavaan muuttoruljanssiin ryhtyisi ja mahdollisesti jo valmiin alihankkija verkoston rikkoisi tai ajaisi alas. Tuskin kukaan on niin kotiseuturakas, saati tehtaan pomo, joka ei ehkä edes tunne Kiuruvettä.

Kauan kaivattu suuryritys voi syntyä vain sisältä päin. Joku paikallinen tai jolla on hyviä siteitä Kiuruvedelle. Hänellä voi jo olla hyvä tuote, jolla olisi hyvät kansainvälisetkin markkinat. Se yritys voi olla jo olemassa pienenä tai hieman isompana Kiuruvedellä, emme vaan vielä tunnista sitä ja sen potentiaalia. Yrittäjä ei itsekkään ehkä tunnista sitä.

Hyvä tuote? Itse teen lietesekoittajia, laadukkaita ostajienkin mielestä. Hoitavat homman tosi hyvin mihin ne on tarkoitettu. Jos tekisin niitä 100kpl, vastaa kahden vuoden tuotantoa, olisi se vasta noin 600000 euron kasa. Se alussa mainittu naapurikunnan yksi tuote maksaa yksinään melkein saman. Niitä taitaa siellä naapurikunnassa tulla kuusi kappaletta päivässä. Päivässä siis yli kymmenen vuoden meikälaisen tuotteiden arvo tulee suurtehtaasta. Ei se tietysti muuten olisikaan suuryritys.

Tässä tuleekin aasinsilta siihen yksittäisen tuotteen hinnan merkitykseen jättitehdasta odotellessa. Jokaiseen osaan valmistaja pistää katetta päälle, kalliit osat tekee paljon katetta hinnan päälle. Tämä on sitä suurten lukujen mystiikkaa. Lusikoita tai villasukkia saisi tehdä tosi paljon, että liikevaihto alkaisi olla edes tehdas- saati suurtehdas luokkaa. Noihin lusikoihin ja villasukkiin ei edes liity mitään korkeanluokan teknologiaa ja siksi niitä on helppo tehdä ja kopioida. Pitäisi olla uniikkituote, jolloin ei olisi montaa yritystä kilpailemassa samoista markkinoista.

Mikään suuryritys ei kasva kerralla suureksi. Monessa nyt suuressa firmassa on ollut takana pitkähkö kehityskaari, alkaen jopa autotalli firmasta, sisältää monia laajennuksia ja taloustaantumien tuomia vaikeuksia. Väliin alihankinnan määrää on lisätty ja väliin vedetty tuotteita takaisin, että edes tehtaalla riittäisi työt.

Lieneekö paljon autotalli yrityksiä jätetty oman onnensa nojaan? Osin myös siksi, ettei ole yrityksistä ole kehdattu mennä kylille kyselemään mitään avustuksia tai muita avuja esim. tilojen osalta ja suuryritys jäänyt sen vuoksi nousematta. Lienee myös joku yritys naurettu pihalle ideoineen ja sama saattaakin olla nyt lähialueen kuntansa yksi suurimmista työllistäjistä.

Tällä viikolla kaupunki pisti yhden hallin myyntiin tarjousten perusteella. Mitenkähän mahtaa tulla tarjouksia kun en etsimälläkään löydä ilmoitusta asiasta, vaikka tiedän sitä etsiä. On siellä se toinen kiinteistö joka on ollut jo vuosia tarjolla, mutta ei tätä kyseistä hallia. Jokunen viiko sitten päättäjät keskustelivat laajemmasta esille panosta hallien osalta. Lähialueita ei pitäisi unohtaa, tarjonnan ja kysynnän pitäisi kohdata.

Kuntavaalit on edessä ja pian vaihtuu kaupunginjohtaja. Virkamieskoneiston on luotava edellytykset, että saataisiin jonkin kokoisia yrityksiä tulille. Ja jo olemassa olevia yrityksiä haastattelemalla ja tukemalla monin eri tavoin, sekä löytää niille kasvu-ura. Niistä voisi tulla aikanaan suuryrityksiä laajoine alihankkijaverkostoineen; työtä ja työpaikkoja meille ja naapurikuntalaisille.

Eikä saisi nauraa yhtään yrittäjää pihalle tyyliin:
 Yrittäjä: Jos tekisin ikkunan..
Virkamies: Häh?
 Yrittäjä: Windowsin.
Virkamies: Hah hah hah..
Nyt tyyppi on rikkain maailmassa! -Bill Gates.

Jari Tikkanen
Yrittäjä, kok

 

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla