Lauantai 22.7.2017 Nimipäivät: Leena, Leeni, Lenita, Matleena, Magdaleena, Malin ja Lena
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
FACEBOOK

Ikigai – syy miksi herätä

RANSKALAINEN, 1700-luvulla elänyt kirjailija ja matemaatikko Émilie du Chatelet kirjoittaa teoksessaan Tutkielma onnesta kuta kuinkin näin: Intohimot, passiot, ovat koko olemassaoloa elähdyttävä voima, ja vain ne voivat tehdä elämästä elämisen arvoisen.

INTOHIMONSA voi löytää monella tapaa. Tässä kirjoituksessa en tarkoita intohimolla riippuvuutta tai diagnosoitua sairautta. Kanadalainen onnellisuuskirjailija Neil Pasricha kertoo kolumnissaan To Find Your Passion, Take the Saturday Morning Test (Löydä intohimosi, tee lauantaiaamun testi) yhdestä tavasta. Se on testi, joka pohjautuu otsikossa mainitsemaani ikigai-metodiin. Testissä esitetään yksi kysymys, joka menee suurin piirtein näin: mitä teet vapaapäivän aamuna, kun sinulla ei ole mitään tekemistä?

ITSE vastaisin tuohon kysymykseen, että “luen ja sitten treenaan”. Vaikka toki elämässä muitakin intohimoja ja tarkoituksia on.

MINULTA kysytään silloin tällöin, että miten jaksan  treenata. Treenit kun ovat pääsääntöisesti raskaita, hivenen yksitoikkoisia ja melko pitkiäkin. Ja treenata pitää monta kertaa viikossa. Lähes joka viikko, vuodesta toiseen.

NIIN, miten? Lähtökohtaisesti ajattelen, että jokaisen ihmisen velvollisuus on pitää omasta psyykkisestä sekä fyysisestä hyvinvoinnistaan kykyjensä ja voimavarojensa mukaan huolta. Minä hoidan fyysistä hyvinvointia muun muassa kahvakuulailemalla. Motivaatiota ylläpitävät lisääntyvän hyvinvoinnin lisäksi kilpailut, joissa voin käydä mittaamassa kuntoani ja kehittymistäni.

MENESTYMINEN ja kehityksen havaitseminen ruokkivat harjoittelemaan entistä kovemmin. Itsenäinen harjoittelu kehittää siinä sivussa pitkäjänteisyyttä, itseohjautuvuutta ja kurinalaisuutta, jotka taas heijastuvat selvästi muuhun toimintaan, myös siihen psyykkiseen hyvinvointiin. Kaikkein motivoivimpia ovat tilanteet, joissa en saavutakaan tavoitetta. Niin kuin viime lauantaina Varkaudessa, jossa jäin 18 kilon tempauksessa 6 toiston päähän kahdestasadasta. Pettymyksen aiheuttama kirvely paranee vain kovalla treenillä.

MITKÄ ovat sinun intohimosi, passioisi? Kannustan itse kutakin näin lomien aikana kartoittamaan intohimojaan ja etsimään syitä herätä uuteen aamuun. Aurinkoisia heinäkuun aamuja!

P.S. Ikigai on japania ja tarkoittaa elämän tarkoitusta. Voit lukea aiheesta enemmän Héctor Garcían  ja Francesc Mirallesin kirjasta Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain.

Minna Lilja

Nivan koulun rehtori
sivistystoimen vastaava


Jätä oma kirjoitus Postia -palstalle


Nimi*
Nimimerkki*
E-mail
Viesti*   Vinkki: Kirjoita teksti valmiiksi esimerkiksi Wordiin ja kopioi se sitten tähän.

Juttuun liittyvät mahdolliset kuvat voi lähettää sähköpostilla toimitus(miukumauku)kiuruvesilehti.fi

*) Pakollinen tieto