Sunnuntai 24.9.2017 Nimipäivät: Alvar ja Auno
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
FACEBOOK

Prosentilla paljon hyvää

VIIME aikoina mediassa on riittänyt juttua virkamiehistä ja miten Suomi on heitä pullollaan. Verorahat tuntuvat juttujen mukaan menevän heidän palkkoihinsa ja turhan byrokratian pyörittämiseen. Tämä taitaa olla ikuisuusaihe ja pulpahtaa aina enemmän pinnalle silloin tällöin. Yhteisten verovarojen käyttö herättää tunteita. Siksi niistä pitäisikin puhua mahdollisimman avoimesti ja kansantajuisesti. Yritän nyt avata kirjasto- ja kulttuuritoimen menoja ja tuloja.
 

KIURUVEDELLÄ  kulttuuritoimi on noin 0,5 % kaupungin tämän vuoden talousarviosta. Museo on noin 0,05 % ja kirjasto yhden prosentin. Se on valtakunnallista keskitasoa. Tästä 1,55 prosentista kiinteistöjen ylläpitoon menee reilu kolmannes rahoista ja yksi kolmannes on palkkamenoja sivukuluineen. Loput ovat muita palvelujen tuottamiseen meneviä kuluja, esim. kirjastossa aineistokuluja ja kulttuuritoimessa avustuksia yhdistyksille, musiikkiopiston oppilaspaikkoja ja muiden palveluiden ostoja. Kirjasto- ja kulttuuritoimella on myös tuloja noin 60 000 euroa/vuodessa.
 

KUN puhutaan säästöistä, toivotaan voivan säästää jostain näkymättömästä, esimerkiksi hallinnollisista kuluista. Pienissä kunnissa, joissa virkoja ja toimia on jo yhdistelty, tämä toive alkaa olla mahdoton. Esimerkiksi kirjaston hallinnollisia tehtäviä hoitaa 0,3 henkilöä eli minä 30 % työajastani. Muu henkilökunta tekee muuta kirjastotyötä: kirjojen logistiikkaa ja muita kirjastopalveluita. Näitä muita kirjastopalveluita ovat mm. kotipalvelu, kirjastoauto, satutunnit sekä erilaiset palvelut koululaisille. Kulttuuritoimessa on töissä 1,2 henkilöä. Kaikki eteen tulevat tehtävät hoidetaan, oli ne sitten hallintoa tai käytäntöä. Se tekee kaikista työpäivistä erilaisia ja onkin tämän työn rikkaus.
 

SÄÄSTÖT eivät ole siis enää näkymättömiä vaan näkyvät ja tulevat näkymään palveluissa. Nyt esim. kirjastoauto kulkee joka toinen viikko vain koulupysäkit. Myös musiikkiopiston oppilaspaikkoja on jouduttu vähentämään ja aukioloaikoja lyhentämään.
 

MITÄ sitten tarjoamme rahalle vastineena? Tavoitteena kirjasto- ja kulttuuritoimessa on saada palvelut mahdollisimman monen saataville. Kulttuuritalossa oli viime vuoden tapahtumissa reilut 21 000 kävijää ja harjoitukset sen päälle. Kirjastossa oli 84 000 kävijää ja 158 000 lainausta. Mielestäni tuotamme pienellä panoksella paljon hyvää.

Heidi Huhtilainen
kulttuurisihteeri


Jätä oma kirjoitus Postia -palstalle


Nimi*
Nimimerkki*
E-mail
Viesti*   Vinkki: Kirjoita teksti valmiiksi esimerkiksi Wordiin ja kopioi se sitten tähän.

Juttuun liittyvät mahdolliset kuvat voi lähettää sähköpostilla toimitus(miukumauku)kiuruvesilehti.fi

*) Pakollinen tieto