Maanantai 20.11.2017 Nimipäivät: Jalmari, Jari, Hjalmar ja Pontus
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
FACEBOOK

Musta hevonen


VALTUUSTON strategiaseminaarin päätarkoitus oli selvittää Kiuruveden vahvuuksia ja asioita, joihin Kiuruvedellä halutaan panostaa. Esimerkiksi lähi- ja luomuruuan, maidon ja lihan, Iskelmäviikon, arvo tunnustetaan ja tiedostetaan, mutta tavoitteena oli myös etsiä ns. x-faktoreita, jotka erottavat meidät positiivisesti muista kunnista.
 

YKSI tunnettu ja tiedetty, mutta ehkä hivenen aliarvioitu ja vähän mainostettu vahvuus ovat hevoset. Hingunniemi opetustiloineen, maneeseineen ja eläinsairaaloineen on kokonaisuus, jota saa lähiseuduilta etsiä. Hingunniemi on paikka, joka vetää ihmisiä myös maakunnan ulkopuolelta. Se on vetovoimavaltti, jota arvostetaan seudullisesti ja maakunnallisesti. Meidän vaan tulisi pitää enemmän meteliä ja ennen kaikkea – arvostaa tätä itse. Hevosissa ja hevosiin liittyvässä infrassa meillä olisi valtakunnallisen menestyksen avaimet. Väitän näin, vaikka erotan juuri ja juuri hevosen etupään takapäästä ja hevosen selässä olen käynyt tasan kaksi kertaa.
 

KIURUVESIi on nuoren aktiivisen hevosharrastajan unelmapaikka, ja näitä nuoria on ympäri Suomea. Peruskoulun jälkeen voi opiskella joko Hingunniemessä ja/tai lukiossa, valmistua ylioppilaaksi tai myös ammattiin saakka. Hevosharrastajalle Kiuruvedellä on useita eri mahdollisuuksia – Kiuruveden Ratsastajat, Laukanmäen talli, Talli Taitavat Kaviot, Luupuveden ratsastuskeskus, Hirvijärven ratsutalli – vain muutamia mainitakseni. Puitteita harrastukselle on lämmitetyistä maneeseista vaellusratsastukseen saakka. Ammattitaitoinen ja toimitiloiltaan monipuolinen Savon eläinsairaala tuo turvaa niille, joilla on oma hevonen mukanaan. Esimerkiksi Lupiksella on tarjolla myös karsinapaikkoja. Hevosharrastus voi olla opiskelijalle hyvin tavoitteellista tai sitten hupia – kaikkeen tähän ja siltä väliltä meillä on jo tarjota mahdollisuuksia. Lukiosta voi ponnistaa jatko-opintoihin mihin vain, jos halua ja tahdonvoimaa riittää.
 

LUKIO on tehnyt pitkään yhteistyötä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa. Myös yhteistyötä Savon eläinsairaalan kanssa on viritelty. Mahis-opinnoissa opiskelija on voinut suorittaa kaksoistutkinnon – valmistua siis ylioppilaaksi ja ammattiin yhtä aikaa. Mahiksesta onkin valmistunut vuosien saatossa esimerkiksi nohevia ratsastuksenohjaajia, joilla on ollut mainiot jatko-opintomahdollisuudet.
Tässä olisi nyt kaupungilla ja muilla yhteistyökumppaneilla mainio brändäyksen paikka – joka tulisi ehdottomasti hyödyntää. Tällä hetkellä itse kukin mainostaa ja markkinoi omaa toimintaansa enemmän tai vähemmän omin päin. Nyt on selkeämmän ja ihmisille näkyvämmän yhteistyön aika. Yhteistyötä on toki vuosien mittaan tehty, mutta tavoitteita ja kokonaisuutta tulisi kirkastaa. Kaupunki olisi tässä luonteva koollekutsuja.
 

MONI saattaa ajatella, että hevosharrastus on kovin marginaalinen, eikä se riitä yhdeksi erikoistuneeksi vetovoimatekijäksi. Eikä siihen ainakaan pitäisi kaupungin resursseja laittaa. Kuitenkin Suomessa on yli sata muutakin kuntaa, jotka ilmoittavat omaksi vahvuudekseen rauhallisen kasvuympäristön ja puhtaan luonnon. Meillä olisi kuitenkin tarjota sitä ja jotakin spesiaalia. Ehkäpä tätä kannattaisi kopaista. Kiuruvedelle saataisiin uusia asukkaita ja asiakkaita, jotka toisivat tullessaan paljon puhuttua elinvoimaa.

Mira Kokkonen
Kaupunginhallituksen
puheenjohtaja (kesk)


Jätä oma kirjoitus Postia -palstalle


Nimi*
Nimimerkki*
E-mail
Viesti*   Vinkki: Kirjoita teksti valmiiksi esimerkiksi Wordiin ja kopioi se sitten tähän.

Juttuun liittyvät mahdolliset kuvat voi lähettää sähköpostilla toimitus(miukumauku)kiuruvesilehti.fi

*) Pakollinen tieto