Keskiviikko 23.1.2019 Nimipäivät: Eine, Eini, Enni, Ingegerd ja Ingela
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Keskittäminen ilmastosyihin
vedoten on vastoin tietoa

MAASEUDUN Tulevaisuuden ja MTK:n vaalipaneelissa 9.1. Helsingin vanhalla ylioppilastalolla saatiin puolueista irti selkeitä linjaeroja. Yksi liittyi keskittämiseen ja kaupungistumiseen. Kokoomus, vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat selkeästi haluavansa nopeampaa kaupungistumista ja tukevansa keskittymisen kiihdyttämistä – ilmastosyistä.

TAUSTALLA on uskomus siitä, että tiivis kaupunkiasuminen olisi tehokkain tapa torjua ilmastonmuutosta. Kysymykseen on syytä palata vaalikeskustelun aikana. Onko näiden puolueiden viesti maaseudun asukkaille todella se, että olemme ilmastorasitteita, joiden olisi syytä muuttaa keskuksiin?
Erilaisissa kansainvälisissä tutkimuksissa on selvinnyt, että kaupungistuminen nimenomaan kiihdyttää ilmastonmuutosta ja lisää hiilidioksipäästöjä jopa yli neljänneksellä. Asiaa on tutkittu Suomessakin ja tulokset ovat selkeät: pääkaupunkiseudulla asuvan vuotuiset hiilidioksipäästöt ovat lähes 30 prosenttia suuremmat maalla asuvan. Ero johtuu suuremmasta kulutuksesta ja asumisen suuremmista energiakustannuksista.

ILMASTONMUUTOKSEN kannalta ratkaisevinta on siis kokonaiskulutus ja -päästöt. Monella pitkien etäisyyksien maaseudulla asuvalla syntyy kyllä päästöjä välttämättömästä autoilusta – mutta vastineesti elämäntapa on usein muuten yksinkertainen ja sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa. Ilmastonmuutos on yksi tulevaisuutemme suurimmista haasteista, mutta on tunnustettava että ekologisesti voi asua niin maalla kuin kaupungissa.

PUOLUEIDEN välillä on eroa myös suhtautumisessa kestävään metsien käytön tasoon.  Keskustan kanta metsäasiaan on selvä. Metsien käyttöä voidaan lisätä kestävästi nykytiedon valossa ja samalla voimme huolehtia suomalaisen hyvinvoinnin rakentamisesta koko Suomessa. Kun puuta käytetään järkevästi, on sillä mahdollista korvata saastuttavampia ja ympäristölle haitallisia ratkaisuja. Samalla on huolehdittava, että metsät kasvavat ja säilyvät monimuotoisina. Luotan tässä suomalaisten metsänomistajien vastuullisuuteen. Kun metsiä hoidetaan, puumäärä kasvaa. Jos hakkuita rajoitettaisiin Suomessa, johtaisi se väistämättä hakkuiden lisääntymiseen muualla, maissa joissa ei pidetä samalla lailla huolta metsistä kuin meillä.
 
MAASEUTU ja maakunnat eivät ole mikään romanttinen ulkomuseo missä sopii joskus hiihdellä puusuksilla tai lomailla. Jokainen tietää, että keskittämisen ja kaupungistumisen edistäminen merkitsee maaseudun ja maakuntienkin elinvoiman heikkenemistä. Haluaako suomalaiset oikeasti tukea sellaista linjaa?

HANNAKAISA HEIKKINEN
kansanedustaja
Keskustan varapuheenjohtaja


Jätä oma kirjoitus Postia -palstalle


Nimi*
Nimimerkki*
E-mail
Viesti*   Vinkki: Kirjoita teksti valmiiksi esimerkiksi Wordiin ja kopioi se sitten tähän.

Juttuun liittyvät mahdolliset kuvat voi lähettää sähköpostilla toimitus(miukumauku)kiuruvesilehti.fi

*) Pakollinen tieto