Sunnuntai 21.1.2018 Nimipäivät: Aune, Oona, Auni, Agnes ja Agneta
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
FACEBOOK

Seuraavalle vuosisadalle

SUOMI ja samalla MTK ovat juhlineet 100-vuotista historiaansa viime vuoden aikana. Hieno juhlavuosi, joka kylläkin jää viljelijöille mieleen aivan muusta syystä. Onneksi talvi ja lumi armahtivat viljelijää ja oli pakko antaa sadonkorjuille periksi ja siirtyä talven töihin. Kylläkin ne tekemättömät työt edestään löytää viimeistään keväällä.
 

MONI viljelijä miettii tilinpäätöstä tehdessään, että mitä kannattaa ensi kesänä viljellä? Laitetaanko yhä viljaa, vaikka sen markkinahinta on alhainen, eikä siemenen saatavuudesta ole takeita. Millainen satovuosi tulee, saako sadon korjattua ja siten katettua edes kulut, jotka satoon on panostanut? Olisiko jotain muuta viljelyvaihtoehtoa, jos periksi ei halua antaa pelkälle tukiviljelylle?

KIURUVESI on perinteikästä ja vahvaa maidon ja naudanlihan tuotantoaluetta. Yksittäisenä kuntana olemme olleet maan suurimpina tuottajina jo pitkään, vain kuntaliitoksilla ovat muut päässet edelle. Peltomme soveltuvat nurmirehun tuotantoon, jota kyllä riittää nautojen purtavaksi. Mutta säilyykö maidontuotannon vahva asema ja sen myötä riittävä vasikoiden tuotanto naudanlihan kasvatukseen? Viljelijä kollegoiden näkemykset siitä eivät ole kovin optimistiset. Nautakarjatalouden painopiste on siirtymässä Itä-Suomesta länteen, kuten on käynyt jo muulle maataloustuotannolle. Pohjanmaa porskuttaa tuotannolla, jatkojalostuksella ja maatalouden konepajateollisuudella.

MITÄ voimme tehdä? Meidän isot tilat varmaan säilyvät, mutta kasvavatko ne vielä? Onko koko jo riittävä ja lisäkasvulla tulee vain lisäkustannuksia? Kohtalon kysymys on meidän pienemmät ja keskikokoiset tilat, pääsevätkö ne kasvamaan ja löytyykö niille jatkajia? Jatkajia varmaan löytyy, jos työ on järkevää ja kannattavaa. Elämäntapaa maaseudulla ei varmaankaan mielellään vaihda kaupunkien hulinaan?

PÄÄTÖKSET uusiin maatalouden investointeihin ovat harkittuja ja pitkälle tulevaisuuteen tähtääviä. Varmuutta tulevaisuudesta ei kukaan voi luvata, mutta vahvoja näkemyksiä voi esittää. Tässä on  meidän savolainen heikkous, jaaritellaan eikä sanota asioita suoraan ja jämptisti.

KAIPAAN nyt meidän alueen maataloussektorin edustajien vahvoja näkemyksiä tulevaisuudesta. Kaikkien tahojen tulisi esittää julkisesti näkemyksensä ja sitoutumisensa alueen maatalouden tulevaisuuden kehittämiseen! Haaste on heitetty - viljelijät, kauppa, teollisuus, kaupunki, pankit, ELY-keskus ja muut alan toimijat!

TUOMO TIKKANEN
MTK:n sihteeri


Jätä oma kirjoitus Postia -palstalle


Nimi*
Nimimerkki*
E-mail
Viesti*   Vinkki: Kirjoita teksti valmiiksi esimerkiksi Wordiin ja kopioi se sitten tähän.

Juttuun liittyvät mahdolliset kuvat voi lähettää sähköpostilla toimitus(miukumauku)kiuruvesilehti.fi

*) Pakollinen tieto