Maanantai 21.9.2020 Nimipäivät: Mervi, Gunborg ja GunlŲg
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
VIERASKYNÄ
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Ovatko maito ja liha ilmastopahiksia?

Luukas Hyytiäinen ja Miia Vartiainen söivät viime keskiviikkona hernekeittoa yläkoulun ruokalassa. Miia ehdotti, että koulussa voisi olla joskus kasvisruokaviikko. Kuva: Tiina Kilvensalmi
Luukas Hyytiäinen ja Miia Vartiainen söivät viime keskiviikkona hernekeittoa yläkoulun ruokalassa. Miia ehdotti, että koulussa voisi olla joskus kasvisruokaviikko. Kuva: Tiina Kilvensalmi

29.01.2020 Roosa Juuma, Inka Lindlöf

ENSI viikolla vietettävän Sanomalehtiviikon keskiössä on ilmastonmuutos. Yläkoulun ruokalassa pohdittiin ovatko liha ja maito ne ilmastopahikset. Nuoret pohtivat myös kuinka kouluarjessa voitaisiin tehdä ilmastotekoja.

 

ME kaikki varmasti tiedämme, että ilmastonmuutos on ja tapahtuu juuri tälläkin hetkellä.  Meidän tulee myös tehdä jotain sen hidastamiseksi. Suuri vaikuttaja ilmastonmuutokseen on ruoantuotanto. Ruoantuotannossa valtaosa ympäristövaikutuksista syntyy sen alkutuotannosta.
Kestämätön ruoantuotanto on yksi suurimmista syistä luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Ruoantuotanto on myös maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja.
Kannattaako maataloutta, ruoan- ja lihantuotantoa kuitenkaan syyllistää liikaa, varsinkaan Suomessa, jossa lihan- ja maidontuotanto on kestävää, myöskin luomua sekä tärkeä työllistäjä?  Haastattelimme Kiuruveden yläkoulun oppilaita ja biologian opettajaa ilmastonmuutokseen liittyvistä aiheista.
 

JOKAINEN voi pohtia millaisia ajatuksia itsellä on ilmastonmuutokseen liittyen.
– Kaikki mahdollinen pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Se on käynnissä oleva ongelma ja asia, jonka eteen pitää jokaisen tehdä mahdollisimman paljon, mutta ihmisiä ei pidä ajaa ahdinkoon. Ilmastonmuutos vaatii paljon poliittisia päätöksiä. Se on myös aika monimutkainen ja vaikea asia, pohtii biologian opettaja Paula Tossavainen.
– Ilmastonmuutos on tosi huono juttu luonnon monimuotoisuuden kannalta, erityisesti eläinlajien kannalta, 8.-luokkalainen Miia Vartiainen kiteyttää.
– Mielestäni ilmastonmuutos vaikuttaa ja näkyy paljon siinä, että esimerkiksi talvet ovat muuttuneet paljon sääolojen kannalta. Ilmastonmuutos aiheuttaa myös säiden ääri-ilmiöitä ja jäätiköiden sulamista, mikä on huono asia, 8.-luokkalainen Luukas Hyytiäinen lisää.

KYSYIMME haastateltavilta käyttävätkö he paljon punaista lihaa tai maitoa? Halusimme myös tietää ovatko he kokeilleet kasvispainotteista ruokavaliota.
– Käytän paljon maitoa ja punaista lihaa. En ole juurikaan huomioinut ilmastovaikutuksia. En ole myöskään kokeillut kasvispainotteista ruokavaliota, mutta olen kokeillut esimerkiksi härkistä ja nyhtökauraa, kertoo Hyytiäinen.
– Käytän punaista lihaa ja maitoa aika paljon, mutta jos koulussa on kasvisruokavaihtoehtoa, otan myös sitä. Olen kokeillut kasvispainotteista ruokavaliota ja voisin kokeilla sitä uudestaan, ehkä pidempäänkin, Vartiainen sanoo.
Kuinka paljon lihan- ja maidontuotanto ja niiden käyttö vaikuttavat mielestäsi ilmastonmuutokseen?
– Suomalaista maataloutta, ja nimenomaan lihantuotantoa, on syyllistetty tällä hetkellä kohtuuttoman paljon ilmastoasioista. Suomalaisessa lihantuotannossa on pyrkimys kohti hiilineutraaliutta. Ruokavalinnoissaan ihmisillä saa olla mielestäni vaihtoehtoja. On hyvä, että esimerkiksi meidän koulussamme käytetään lähiruokaa ja luomutuotteita, sillä se on ympäristölle hyväksi. Suomessa tulee suosia suomalaisia elintarvikkeita ja lähiruokaa, se on oikeansuuntaista ilmastotoimintaa, Tossavainen pohtii.
 – On joskus tullut mietittyä vaikutuksia, mutta ei sen suuremmin. Mielestäni on hieman väärin, että maataloudesta tehdään yksin syyllinen ilmastonmuutokseen, sillä siihen vaikuttaa moni muukin asia, Hyytiäinen kertoo.
– En ole oikeastaan ajatellut vaikutuksia, mutta kun sitä alkaa miettimään, niin kyllähän se aika paljon vaikuttaa ilmastonmuutokseen, miettii Vartiainen

MISSÄ asioissa koulu voisi parantaa?
– Voisimme parantaa kierrätyksen suhteen, sillä se ei toimi vielä täydellisesti. Ylipäätään jokainen voisi parantaa myös energiansäästössä, eli sammutetaan laitteet, kun lähdetään tilasta. Positiivista meidän koulussamme on lähiruoan käyttö, hävikkiruoan ostomahdollisuus ja se, että kaikille halukkaille on tarjolla kasvisruokavaihtoehto. Käytämme myös kimppakyytejä. Pienilläkin asioilla jokainen pystyy vaikuttamaan. Koulun pitäisi myös näyttää hyvää esimerkkiä ja tuoda esille ajankohtaista tietoa ilmastoasioista, sanoo Tossavainen.
 – Koulu voisi järjestää kasvisruokaviikkoja tai vaikka annostella oppilaille valmiit annokset, jotta ruokaa ei menisi niin paljon hukkaan, Vartiainen ehdottaa.
 
ONKO siis maatalouden, lihan- ja maidontuotannon ilmastovaikutuksia paisuteltu liikaa vai ovatko syytökset täysin totta? Vastaajat ainakin ajattelevat, että lihan- ja maidontuotanto ja niiden käyttö eivät ole yksin syyllinen ilmastonmuutokseen. Lihan ja maidon käyttöä pitäisi vähentää, mutta lopettaa ei ainakaan tarvitse niin kauan kuin suomalainen lihan- ja maidontuotanto on kestävää. Käytön voi lopettaa, jos itse haluaa, mutta voi jopa olla niin, että pienillä päivittäisillä ilmastoteoilla on suurempi vaikutus kuin lihan ja maidon käytön lopettamisella.
 

 






Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla