Lauantai 23.3.2019 Nimipäivät: Akseli ja Axel
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
VIERASKYNÄ
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

100-vuotta hoosiannaa

29.11.2011 Anu Laitinen

Kiuruveden kirkkokuoro juhlii 100-vuotista taivaltaan 11.12.2011. Ensimmäinen pöytäkirjamerkintä kirkkokuoron toiminnasta on vuodelta 1945. Perimätiedon mukaan toiminta on kuitenkin alkanut jo 1910 -luvun alkupuolella. Kuoron alkuvaiheiden muistelmien pohjalta on kuoron syntyajankohdaksi päätelty vuotta 1911.
- Suullisen tiedon mukaan Kiuruvedellä on ollut tapana koota kuoro laulamaan Hoosiannaa aina ensimmäisenä adventtisunnuntaina, kertoo kirkkokuoron puheenjohtaja Irja Tikka.
- Kanttorina olleen Johannes Kristian Sirenin poika Arvo Soininvaara on muistellut 1910 -luvun alkupuolella pidettyjä lauluharjoituksia meijerin konttorin tiloissa.
- Myös muut varhaisimmat laulumuistot liittyvät juuri adventin Hoosianna-hymniin. Näihin esityksiin tuotiin harmoni säestyssoittimeksi, koska kirkossa ei vielä ollut urkuja, Tikka jatkaa.

Nykyisin kirkkokuorossa on parikymmentä aktiivista laulajaa. Vielä 1970- ja 1980 -luvuilla kuorossa oli yli 50 laulajaa.
- Ennen talvisotaa monella kylällä oli oma kuoro. Kun laulajat kokoontuivat yhteisharjoituksiin, laulajia oli liki 200, Tikka kertoo.
Kirkkokuoron juhlavuoteen on mahtunut useita haastavia projekteja, joista suurin oli Bachin Johannes -passio.
- Laulajia ja soittajia oli mukana yli maakuntarajojen. On suuri ilo, että saimme kokea sellaisen produktion.

 

100 -vuotisjuhla alkaa messulla 11.12.2011 Kiuruveden kirkossa. Kirkkokahvien jälkeen on Säveljuhla, jossa kuoroa johtaa kanttori Toni Timlin. Konsertin ohjelmisto on koottu kuoron historiaa kunnioittaen.
- Kaksi laulua on valittu Piae Cantiones -kokoelmasta, sillä kuoro on laulanut kokoelman lauluja muun muassa Eino Mustamon aikaan, Timlin kertoo.
- Tämä vuosi on tietyllä tapaa mukava, sillä kuoron pitkäaikainen johtaja Eino Mustamo täytti 100 vuotta. Samoin kuoro juhlii 100 -vuotista taivalta ja Heikki Klemetin Piae Cantiones -sovitukset täyttävät 100 vuotta, Timlin lisää.
 

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla