Keskiviikko 23.1.2019 Nimipäivät: Eine, Eini, Enni, Ingegerd ja Ingela
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Siunattua hulluutta harjoitellaan kesäteatteriin

14.05.2013 Anu Laitinen

KIURUVEDEN kesäteatterin näyttämökauden avaa heinäkuun alussa ensi-iltansa saava Häräntappoase. 11. heinäkuuta näyttämön valloittaa perisuomalainen Siunattu hulluus. Siunattu hulluus on vuonna 1975 valmistunut Rauni Mollbergin ohjaama suomalainen televisioelokuva, joka pohjautuu Aapelin samannimiseen  romaaniin.

RUMMUKAISEN veljesten tarina alkaa Ryönänjoelta. Veljekset lähtevät kossikalla viemään pikkuveljeä, Elmeriä, kohti Iisalmen Pölkkylää. Matka ei ole edennyt vielä Ryönänjoen tietä pidemmälle, kun seurue kohtaa kyläpoliisin. Tie vie Heinäkylän kyläkaupan ohi kohti Runnia ja kattilalehdon tienristeystä. Sieltä matka jatkuu kohti pölkkylää, jossa siintää veljesten päämäärä. Eletään 60-lukua.
- Tarina on siirretty suoraan Kiuruvedelle, eikä tarvinnut oikeastaan katsoa omaa sukua kauemmas, kun löytyi jo yhteneväisyyksiä, näytelmän ohjaaja Ismo Apell nauraa.
- On tällä kylällä niin siunattuja, hulluja kuin siunattuja hullujakin. Täältä on viety milloin ukkoa ja milloin akkaa valkotakkisten toimesta, hän jatkaa humoristisesti.
Näytelmän reitti vie Apellin lapsuusmaisemien eli Heinäkylän ohi. Näin tarinan sijoittuminen Kuopion sijaan Kiuruvedelle ei ollut vaikeaa. Miehen muistissa onkin kuva, jossa kylänraittia pitkin ajelee traktori, jonka lavalla on ukko jos toinenkin. Kyyti vie kaljanhakuun Runnin kolmostietä pitkin, kun ilojuomaa ei Kiuruveden puolelta tuohon aikaan saanut.
- Siinä vietiin kuljetusta ”rouva Ihatsun” luokse, Apell muistelee.
- Että on niitä reissuja Ryönänjoelta ennenkin tehty, hän jatkaa.
Apellin mukaan näytelmän käsikirjoitusta on muokattu lempeästi alkuperäistä tekstiä sekä elokuvaa kunnioittaen. Lisäksi tekstiä on höystetty ripauksella kotiseutuhenkeä.

ROOLITUKSET näytelmään  täytettiin Kiuruveden maalaiskaupunginteatterissa jo kyntensä näyttäneillä näyttelijöillä.
- On tässä roolin vuoksi tehty uhrauksiakin. Parta lähti ja hiuksetkin leikattiin, tokaisee Filippusta näyttelevä Erkki Remes.
Näytelmäharjoitukset polkaistiin käyntiin jo viime vuoden puolella. Nyt ryhmä kokoontuu joka viikko. Treenit siirretään sitä mukaan kesäteatterille, kun säät sallivat.

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla