Keskiviikko 23.9.2020 Nimipäivät: Mielikk ja Teklai
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
VIERASKYNÄ
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Ortodoksikirkon freskojen maalausta jatkettiin

Jyrki Pouta maalaa Aina valvova Kristus -ikonia Kiuruveden ortodoksikirkon alttariseinälle. Piispa Arseni katsoo maalausta kauempaa.
Jyrki Pouta maalaa Aina valvova Kristus -ikonia Kiuruveden ortodoksikirkon alttariseinälle. Piispa Arseni katsoo maalausta kauempaa.

09.07.2014 Tiina Kilvensalmi

IKONIMAALARIT piispa Arseni ja Jyrki Pouta aloittivat ortodoksikirkon alttariseinän freskojen maalamisen 32 vuotta sitten. Sen kesän he muistavat kuin eilisen. Nuoret pappisseminaarilaiset tulivat Kiuruvedelle tehtävänään aloittaa maalaustyö.
- Makoiltiin tuossa kirkon nurmikolla kesävaatteissa. Seuraavana päivänä heräsin aikaisin ja katsoin ulos kirkon ikkunasta. Lumi oli peittänyt maan ja omenapuut kukkivat, muistelee piispa Arseni.
Silloin kirkon seinät olivat vielä yhtä puhtaan valkoiset kuin maan peittävä lumikerros. Siitä alkoi iso maalausurakka, joka jatkuu vielä tänäkin päivänä.
Isä Antero Petsalo on jatkanut Arsenin ja Poudan aloittamaa urakkaa täyttäen kirkon seiniä taidokkain maalauksin. Hän maalasi alttariseinälle myös piispojen ja enkelien sekä Aina valvova Kristus -ikonin hahmot ja pohjavärit.
Erityisen tunnelmallisen kirkosta tekee tummansininen pohjaväri ja kattoa koristava tähtitaivas, jonka maalasivat LC Kiuruvesi/Nivan talkoolaiset sapluunoita käyttäen.
Ortodoksikirkko on yksi Kiuruveden kauneimpia nähtävyyksiä.
- Tullessaan kirkkoon ihminen astuu toiseen maailmaan. Mystinen, hämärä tunnelma edesauttavat sitä. Ihminen jättää maalliset huolensa siirtyessään kirkkoon. Seinämaalauksilla on sama merkitys kuin ikoneilla. Ne toimivat rukouksen välikappaleina, Pouta kertoo.
Ei ole olleenkaan tavatonta, että kirkkojen seiniä maalataan vuosikymmenten ajan, niin on tehty iät ja ajat.
Ortodoksikirkon seinämaalauksia sitovat kirjaamattomat säännöt. Tietyt kuva-aiheet kuuluvat tiettyyn paikkaan. Toteuttamistavat voivat olla erilaisia kirkon arkkitehtuurista riippuen. Jumalan äiti voidaan kuvata seisomaan tai hänestä voidaan maalata puolivartalokuva.
- Tietyt asiat ovat vakiintuneet tuhannen vuoden aikana. Toki maalauksissa näkyy oma kädenjälki ja näkemys, Pouta kertoo.
Arseni ja Pouta tekevät maalatessaan paljon yhteistyötä. Toiselta kysytään vinkkejä ja mielipiteitä. Erityisesti telineillä maalatessa toinen katsoo maalausta kauempaa ja antaa neuvoja.
- Olemme molemmat maalanneet yli 30 vuotta ikoneita. Olimme ikonimaalari Petros Sasakin opissa ja sen jälkeen olemme kehittäneet taitojamme itse. Opetan ikonimaalausta Jyväskylässä, Pouta kertoo.
Kiuruveden ortodoksikirkko on vanha apteekki. Kirkkorakennukseksi se sopii oivallisesti. Se on basilikatyylinen kirkko pylväsrivistöineen. Yleensä ortodoksikirkkojen ikkunat ovat pieniä. Kiuruveden ortodoksikirkon ikkunoissa on pitkät verhot, jotka siivilöivät valoa kauniisti.
- Jälkikäteen ajateltuna oli hieno ratkaisu, että Kiuruvedelle ei rakennettu uutta kirkkoa, kuten siihen aikaan muualla tehtiin. Tämä on todella upea kirkko, Pouta ylistää.
Piispa Arseni ja Jyrki Pouta jatkavat kirkon seinämaalauksien tekoa vielä tulevinakin kesinä. Tämän kesän urakan he aloittivat viime viikolla ja jatkavat työtä vielä loppu viikon ajan maalaten alttariseinän valmiiksi.
 

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla