Lauantai 23.3.2019 Nimipäivät: Akseli ja Axel
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
VIERASKYNÄ
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Ylistys lehmälle

Paperilehmää työstämässä Pekka Turpeinen, Tuula Juntunen, Elma Hyvönen ja Toivo Jelkänen.
Paperilehmää työstämässä Pekka Turpeinen, Tuula Juntunen, Elma Hyvönen ja Toivo Jelkänen.

13.05.2015 Jaana Selander

KIURUVETISILLÄ Pekka Turpeisella ja Elma Hyvösellä sekä vieremäläisillä Toivo Jelkäsellä ja Tuula Juntusella on hauskaa, kun he asettelevat sanomalehtipaperia katiskan päälle Turpeisen autotallissa. Taideteoksesta muotoutuu ilmiselvä kyyttö. Kyyttö matkaa kesäkuun alussa Seinäjoelle Eläkeliiton kesäjuhlille 3.-4.6. Kiuruvedellä taiteiltu ITE-lehmä on yksi monista lehmistä, joita piirit ja yhdistykset valmistavat Seinäjoen Oma lehmä -kulkueeseen ja -näyttelyyn. Eläkeliiton Ylä-Savon piirin näyttelylehmän työstävät Kiuruvesi ja Vieremä, jotka ovat molemmat maidontuotannon kärkipitäjiä.

ELÄKELIITON  Kiuruveden yhdistyksen ja Ylä-Savon piirin varapuheenjohtaja Pekka Turpeinen on nähnyt vaivaa tehdessään lehmän kehikkoa, se on mitoiltaan juuri oikean, elävän kyytön kokoinen ja näköinen. Turpeinen on taitava käsistään, hän on ollut mukana muun muassa kirkon ikkunoiden peruskorjaustalkoissa.
  Lehmää lähtee Kiuruvedeltä paimentamaan Turpeisen kanssa Elma Hyvönen. Hyvönen etsii parhaillaan hyviä karjankutsuhuutoja lehmäparaatiin. Molemmat pukeutuvat myös tyyliin sopiviin pukineisiin.
  Niin Hyvöselle kuin Turpeiselle lehmä on läheinen, se on tuonut molemmille leivän. Turpeinen toimi Kiuruveden Osuusmeijerin tuotantopäällikkönä, Hyvönen Rytkyn Parkonmäen tilan emäntänä.

KARJATALOUDELLA on ollut huomattava merkitys kiuruvetisten elämässä 1500-luvulta lähtien. Vuonna 1562 Kiuruvedellä oli 19 lehmää. Jo 1800-luvun lopulla Kiuruvesi sai mainetta maalaiskarjallaan, ”Kiuruveden lehmärodulla”.
  Maitoa tuotettiin Kiuruvedellä  noin 52 miljoonaa litraa vuonna 2014, toiseksi eniten maassamme yhden kunnan alueella. Lehmiä Kiuruvedellä on  6 300.
  – Vaikka pienestä alkoi maitopitäjän maine, puheet todellisesta maitopitäjästä eivät ole liioiteltuja. Näin ollen kiuruvetiset ja vieremäläiset kokivat kunnia-asiakseen osallistua lehmäprojektiin, kertoo Eläkeliiton Kiuruveden yhdistyksen tiedottaja Marketta Venäläinen.

LEHMÄPROJEKTI on toteutettu Kiuruveden käsityökeskuksen kurssina, joka käynnistyi tammikuussa.
Lehmäprojektin tavoitteena on nostaa esiin ikäihmisten luovuutta ja kädentaitoja. Lehmä on valittu teemaksi, koska se on nykyeläkeläisille tuttu eläin. Se herättää monenlaisia muistoja ja tuntemuksia, joita voi taidetoiminnan kautta käsitellä ja jakaa.

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla