Maanantai 21.1.2019 Nimipäivät: Aune, Oona, Auni, Agnes ja Agneta
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Karjalaisaiheiset käsityöt haussa

Karjalaisia käsitöitä halutaan tallentaa tuleville sukupolville.
Karjalaisia käsitöitä halutaan tallentaa tuleville sukupolville.

13.05.2015 Anu Laitinen

KIURUVEDEN Käsityökeskus, Martat ja Maa-ja kotitalousnaiset hakevat heinäkuussa pidettävään näyttelyyn karjalaisaiheisia käsitöitä. Näyttelyyn on tarkoituksena koota erilaisia, esimerkiksi puhdetöinä tehtyjä käsitöitä. Ne voivat olla sekä naisten, että miesten tekemiä, aina punapoimintatöistä puisiin veistelytöihin.
  - Ideana on, että ihmiset toisivat kodeistaan joko alkuperäisiä karjalalaisia malleja tai sitten vanhojen mallien mukaan tehtyjä uusia käsitöitä, kertoo Vuokko Saharinen Kiuruveden Martoista.
   Karjalaiseen käsityöperinteeseen kuuluvat muun muassa kauniit ja värikkäät kirjontakuviot.  Käspaikat, revinnäiset, peitteet, matot, vaatetuksen erikoispiirteet kiinnostavat näyttelyn asettajia. 
  - Tarkoituksena on myös koota perinnetietoutta talteen, etteivät erilaiset käsityötekniikat ja -mallit katoa, Saharinen muistuttaa.
 

KIURUVEDELLE  Karjalasta on evakkoina saapunut aikanaan paljon väkeä ja sitä myötä myös käsityöperinnettä. Eniten Kiuruvedelle evakoita on tullut Suistamolta ja  Ruskealasta. Anitta Pölkin mukaan karjalaisten vaikutus on rikastuttanut ja tuonut väriä paikalliseen käsityökulttuuriin. Tämän ajan vaikutukset ovat vieläkin nähtävissä.
  - Kiuruveden käsityökeskuksessa on tehty karjalaisia käsitöitä vanhojen mallien mukaan 80-luvulta viime vuosiin asti, Saharinen muistelee.
  Karjalaisten käsitöiden näyttely avataan heinäkuuksi Kiuruveden käsityökeskukseen. Käsitöitä toivotaan tuotavan juhannuksen jälkeisellä viikolla käsityökeskukseen.
  - Lisätietoja voi kysyä täältä meiltä käsityökeskuksesta, jos on esimerkiksi epävarma, onko kyseinen käsityö karjalalista mallia, Helena Turunen kertoo.
  - Hienoa olisi myös, jos käsityön mukana olisi pieni tarina siitä, miten se on itselle päätynyt tai kuka sen on tehnyt, Turunen jatkaa.
  Hän kannustaa ihmisiä penkomaan kaappien ja vinttien perukoita, jotta käsityöt saataisiin näyttelyyn.
  - Kuntoa ei kannata nyt tuijottaa. Se ei haittaa vaikka käsityö olisikin ajan saatossa reikiintynyt, tärkeintä on, että mallit saadaan tallennettua, Turunen lisää.
               

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla