Maanantai 21.1.2019 Nimipäivät: Aune, Oona, Auni, Agnes ja Agneta
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Ikäihmiselle kotona asuminen on tärkeää

Vieno Blomberg voi asua vielä kotona.
Vieno Blomberg voi asua vielä kotona.

07.10.2015 Anu Laitinen

TOIMELIAISUUS on Vieno Blombergin mukaan yksi pitkän iän salaisuuksista. 84-vuotiaalle Vienolle on tärkeää, että hän voi asua kotonaan ja kasvattaa kukkia sekä nauttia kasvimaan antimista.

 

NYKYÄÄN vanhustenhoidon painopiste on kotihoidossa. Monen kaupungin ja kunnan vanhustenhoitostrategia lähtee ajatuksesta, että ikäihmiset voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään laitoshoidon sijaan. Kiuruvetinen Vieno Blomberg (84) nauttii siitä, että hän voi asua kotonaan ja tehdä pihalla hommia.
Vieno Blomberg asuu rintamamiestalossa Rantakylässä Kiuruvedellä. Hänellä on pihassa paljon erilaisia kukkaistutuksia, muutama marjapensas, omenapuu sekä kasvimaa.
– Omenoista olen tänään tehnyt mehua, sillä niistä ei tänä vuonna ole oikein muuhun. Omenoihin oli iskenyt pihlajanmarjakoi, Blomberg kertoo.
Kotona asuminen on Blombergille tärkeää.
– Kyllä minä täällä mielelläni asun niin pitkään, kun vain voin.
Asioiden hoito sujuu, kunhan kyyti vain järjestyy. Blomberg kertoo naapureiden olevan tärkeässä roolissa. Sukulaiset auttavat myös.
– Naapureiden kanssa on mukava viettää aikaa, kunhan hommilta ehtii. Kävimme yhden naapurin kanssa Koivujärvellä mökillä tyrniä poimimassa. Minä tarjoan tyrnimarjat ja naapuri tarjosi autokyydin, Blomberg rupattelee.
Blomberg käyttää myös PALI-kyytiä, silloin, kun aikataulu sattuu sopimaan.
Toimeliaisuus on asia, joka mahdollistaa kotona asumisen.
– Ei saa jäädä sängynpohjalle makaamaan vaan pitää lähteä liikkeelle ja tehdä sitä, mitä pystyy. Silloin pysyy virkeänä ja toimintakuntoisena, Blomberg kertoo.
Hän aikoo lähteä vielä kasvimaalle nostamaan loput juurekset maasta.
– Tänä vuonna meni aika pitkälle tämä sadonkorjuu, hän naurahtaa.
 

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla