Sunnuntai 20.1.2019 Nimipäivät: Henna, Henni, Henriikka, Sebastian ja Fabian
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Susi Kulttikselle

Urossusi on nähtävillä Kultuuritalon aulassa, se painoi kaadettaessa 43 kiloa.
Urossusi on nähtävillä Kultuuritalon aulassa, se painoi kaadettaessa 43 kiloa.

14.09.2016 Tiina Kilvensalmi

KULTTUURITALON aulassa Kiurusalia vartioivat karhu ja susi rinnatusten. Susi saapui Kulttuuritaloon maanantaina. Kiuruveden kaupunki osti suden kokoelmiinsa. Susi maksoi kaupungille 1500 euroa, mikä kattoi täyttämiskulut.
 

VIIME  talvena Kiuruvedelle myönnettiin kaksi kannanhoidollista suden kaatolupaa. Luvat olivat historiassaan ensimmäiset. Kai Ruhasen hakemalla luvalla kaadettiin 25. tammikuuta 43-kiloinen urossusi. Kaadon tehnyt metsästäjä haluaa pysyä nimettömänä.
  – Ihmiset pääsevät katsomaan miltä karhu ja susi näyttävät. Viime talvena syntyi susihysteriaa, kun loukkaantunut susi vieraili keskustassa. Tuolloin lähes kaikkia neljällä jalalla kulkevia eläimiä luultiin susiksi. Naapurin koiraa ei erotettu sudesta. Täällä voi käydä katsomassa, minkä kokoinen susi oikeasti on ja kuinka suuret sen tassutkin ovat, kertoo riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Risto Juntunen.

RIISTANHOITOYHDISTYS  tekee yhteistyötä koulujen kanssa. Lapsille ja nuorille tuodaan tietoutta luonnosta ja sen eläimistä. Yhdistyksessä on huomattu, että niin kaupunki- kuin maalaislapsetkin ovat vieraantuneet luonnosta. Juntunen kannustaakin ihmisiä luontoon.
  – Susi on arka eläin ja kaihtaa ihmistä, joten on harvinaista nähdä sitä. Jos kuitenkin näkee suden, sitä ei kannata lähteä juoksemaan karkuun, koska se voi laukaista saalistusvietin. Petoja ei myöskään saa katsoa silmiin. Jos susi kuitenkin tulisi kohti, sitä voi tökätä kepillä silmään, neuvoo Juntunen.
  Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Martti Tikkanen on liikkunut aktiivisesti luonnossa jo 50 vuoden ajan, eikä ole koskaan törmännyt näihin kahteen suurpetoon.

TÄLLÄ hetkellä Kiuruvedellä asustelee ainakin yksi susilauma, jossa on yli viisi sutta. Sen lisäksi luonnossa on yksittäisiä ”jolkottelijoita”, jotka eivät kuulu laumaan.
  Kiuruveden alueella ei nyt ole pannoitettuja susia. Pannoitettujen susien liikkeitä voi seurata netissä osoitteessa www.riistahavainnot.fi
 Tiistaiaamuna Marttisen lauman Mella-naaras oli Pielavedellä ja Mimmi-naaras Sonkajärvellä.

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla