Lauantai 28.11.2020 Nimipäivät: Heini ja Sten
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
VIERASKYNÄ
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Sijaiskoti tuo elämää kylään

Sijaiskoti Satuniemen yrittäjät Jussi ja Outi Arbelius olohuoneessa poikansa Väinön kanssa.
Sijaiskoti Satuniemen yrittäjät Jussi ja Outi Arbelius olohuoneessa poikansa Väinön kanssa.

15.03.2017 Tiina Kilvensalmi

SIJAISKOTI  Satuniemi tuo elämää muutenkin virkeään Luupuveden kylään, jossa on oma kyläkoulu ja toimii kaupungin ainut kyläkauppa.
 

TULEVA yrittäjä, Jussi Arbelius, leikkii olohuoneen lattialla 10 kuukauden ikäisen Väinö-poikansa kanssa. Outi-vaimo on töissä kodin vieressä olevassa rakennuksessa, Sijaiskoti Satuniemessä.
  Jussille sijaiskodin arki on tuttua, sillä hän oli 11-vuotias, kun hänen vanhempansa, Tarja ja Pekka Arbelius, aloittivat sijaiskodin yrittäjinä Satuniemessä vuonna 2000. Pian vanhempien elämäntyö siirtyy Jussin käsiin, kun sukupolvenvaihdoksen valmistelua on tehty vuodesta 2012 saakka.
  – Kun vanhempani alkoivat puhua sijaiskodin arjesta pois jättäytymisestä, minulle syttyi kipinä yrittäjyyteen. He jättäytyvät pois toiminnasta pikkuhiljaa. Emme ole pitäneet kiirettä. En halunnut luopua tästä paikasta, sillä vanhempani ovat tehneet hienoa työtä luodessaan Satuniemeä. Minulla on aina ollut myös vahva auttamisenhalu, Jussi Arbelius kertoo.
  Sijaiskoti Satuniemessä on seitsemän paikkaa 0-18-vuotiaille huostaan otetuille lapsille ja nuorille. Yritys tarjoaa myös jälkihuollon palveluita itsenäistyville nuorille.
  Iisalmessa toimivan nuortenkodin, Ihalan Tuvan, toimintaa pyörittää Jussin sisko, Satu Arbelius.

SATUNIEMI käyttää monenlaisia palveluita hyödyntäen paikallista tarjontaa, jos se vain on mahdollista. Hyvä esimerkki paikallisen pienyrittäjän hyödyntämisestä löytyy elintarvikehankinnoista, jotka tilataan Luupuvedellä toimivasta Kiuruveden ainoasta kyläkaupasta. Kyläkauppaa pyörittää yrittäjä Mikko Juntunen.
  – Haluamme pitää yllä Luupuveden elinvoimaa tukemalla paikallista yrittäjää. Pidetään peukkuja, että vanhat yrittäjät jatkaisivat ja uusia syntyisi, jotta elinvoima täällä säilyisi.
  Sijaiskodin lapsille ja nuorille hankitaan vaatteita ja kenkiä paikallisista yrityksistä. Satunimessä on totuttu yrittäjyyden tukemiseen, sillä Tarja Arbelius on toiminut jo vuosien ajan Kiuruveden Yrittäjien puheenjohtajana.
  – Kunnan tarjoamista palveluista liikunta-, terveys- ja nuorisopalvelut ovat meille erityisen tärkeitä. Käymme säännöllisesti nuokkarilla, uimahallissa, jäähallissa ja jalkapallokentällä. Hiihtolatuja emme käytä, sillä meillä on kyläkoulun ladut täällä maalaismaisemissa.
Yhteistyö kyläkoulun kanssa on ollut tiivistä. Monet Satuniemen lapset ovat käyneet alakoulun Luupuveden koulussa.
  – Uusi kyläkoulu on hieno homma. Kyläkoulu on ehdoton juttu kyläyhteisöllemme. Voimme kokoontua koulussa tapahtumien ja harrasteryhmien merkeissä. Luupuvesi on hyvä esimerkki, että kyliin kannattaa satsata. Täällä ihmisillä on hyvä olla!
 

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla