Tiistai 1.12.2020 Nimipäivät: Oskari ja Oskar
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
VIERASKYNÄ
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Mansikkaa riittänee elokuun lopulle saakka

Tytär Moonika Lappalainen on isänsä Ilmarin apuna mansikanpoiminnassa, Moonika harkitsee, josko hän ryhtyisi jatkamaan Vakkivenmäessä mansikankasvastusta.
Tytär Moonika Lappalainen on isänsä Ilmarin apuna mansikanpoiminnassa, Moonika harkitsee, josko hän ryhtyisi jatkamaan Vakkivenmäessä mansikankasvastusta.

02.08.2017 Jaana Selander

VÄKKIVEBMÄESSÄ  Remeskylässä mansikkaa on tarjottu poimittavaksi itse poimijoille nyt toista viikkoa. Ensimmäiset marjat tilalta kerättiin Iskelmäviikon aikaan eli kolmisen viikkoa sitten. Mansikkasadosta tulee tänä kesänä viimevuotista parempi.

SIELLÄ on pellolla kaksi poimijaa, viittiloi marjatilan isäntä Ilmari Lappalainen mansikkapellolle, joka avautuu keittiön ikkunaan. Pian pariskunta soittaa ovikelloa ja tarjoaa kaksi 10 litran sankkoa punnittaviksi. Lappalaisen tytär, Moonika Lappalainen, punnitsee marjat ja saa niille painoa 9 kiloa 700 grammaa. Lasku on 38 euroa 80 senttiä. Kilo mansikkaa maksaa itse poimittuna 4 euroa.
  Asiakkaat lähtevät pois tyytyväisinä ja kehuvat marjoja maukkaiksi ja hyvännäköisiksi. Lajike on Polka.
 

ILMARI Lappalaisella on mansikkaa noin 1,5 hehtaarilla. Väkkivenmäessä on kasvatettu mansikkaa vuodesta 1978 lähtien. Parhaillaan kolmella hehtaarilla.
Lappalainen arvioi, että tälle kesälle mansikasta tulee ihan kohtalainen sato.
  – Edellyttäen, että on auringonpaistetta, eikä sadetta. Jos sataa ja on lämmintä, tulee hometta. Viime vuonna oli huonompi sato.
  Mansikkatilalla on kerätty marjoja viikko, ensimmäiset mansikat keräiltiin Iskelmäviikon aikaan sunnuntaina.
  – Torilla on oltu myymässä toista viikkoa, lisää Moonika Lappalainen.
  Lappalaiset keräävät mansikat itse, lisäksi he ovat työllistäneet kaksi poimijaa kolmeksi viikoksi.
  Lappalainen arvelee, että itse poimijoille mansikkaa riittää elokuun loppupuolelle saakka.
  – On tulossa pitkä satokausi, sen näki jo kukinnasta.
  Hintakehityksestä Lappalainen ei osaa sanoa vielä mitään, koska se riippuu säästä. Tällä hetkellä mansikka maksaa valmiiksi poimittuna viiden kilon laatikossa 30 euroa.
Lappalaisilla noin puolet sadosta myydään poimittuna ja puolet menee itse poimijoille.
  
MANSIKKAA viljellään Suomessa 1 100 tilalla yhteensä 3 600 hehtaarin alalla. Päälajike on Polka, jonka osuus on lähes 70 prosenttia kokonaisalasta. Kokonaissadosta odotellaan selvästi viime vuotta parempaa. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan satoa saadaan noin 13–14 miljoona kiloa, kun sitä viime vuonna saatiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. lähiviikkojen sää ratkaisee lopullisesti sen, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen.

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla