Tiistai 9.3.2021 Nimipäivät: Auvo ja Edvin
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
VIERASKYNÄ
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Meillä on elinvoimaa ja pitovoimaa

Maarit Tikkanen Maarit Tikkanen

20.01.2021


Meillä on elin- ja pitovoimaa

PUHUTTAESSA Kiuruveden elinvoimasta, houkuttavuudesta ja pitovoimasta kohtamamme palvelujen keskittämisen isompiin kaupunkeihin ja siirtymisen valtakunnalliseen verkkoon lähimpien asiointipisteiden ollessa Iisalmessa tai jopa kauempana. Kiuruvesi on jo miltei valtion palveluista vapaa vyöhyke ja meille tulee vastaan tulevaisuudessa asioita, joihin kuntana emme voi suuremmassa kuvassa juurikaan vaikuttaa.

SEN sijaan, että jäisimme murehtimaan tätä, korostetaan vahvuuksiamme. Kiuruvedestä julkaistiin video, jossa esitellään elinvoimaista Kiuruvettä muistuttaen siitä, että meillä on moni asia erinomaisesti. On ilahduttavaa, kuinka paljon meillä on nuoria uusia yrittäjiä, unohtamatta kaupunkimme muitakaan yrittäjiä ja yrityksiä.

ON myös nostettu esille kuntamme työpaikat ja se että niitä tarvittaisiin lisää. Tarkastellessa työssäkäyntialuetta, tällä alueella on tarjolla paljon eri alojen työpaikkoja, eli työllistymismahdollisuuksia on olemassa. Esimerkkinä Vieremän teollisuuskylä, jossa on noin tuhat teknologiateollisuuden työpaikkaa ja osa näistä työantajista on kiuruvetisiä, he ovat tuoneet elinvoimaisuutta myös oman kuntamme alueelle.

KIURUVEDEN kaupungin tarjoamat nuorisopalvelut etsivineen ja nuorten työpajoineen ovat Ylä-Savon parhaimmat. Yhteistyö eri toimijoiden ja yhdistysten välillä on sujuvaa. Kansalaisopiston tarjoamat ilmaiset Harkka-kerhot ovat valtakunnallisessakin mittakaavassa merkittävä hyvinvointitekijä kuntamme eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

KUNTIEN merkitys palveluiden tuottajana korostuu tulevaisuudessa yhä enemmän. Osa tätä muutosta on työllisyyden kuntakokeilu 1.3.2021-30.6.2023, jossa noin kolmannes TE-toimistojen asiakkaista siirtyy kuntien asiakkaiksi. Kiuruvesi ei ole mukana tässä nyt jo kolmannessa valtakunnallisessa kokeilussa. Hakeutuminen kokeiluun perustui vapaaehtoisuuteen.

VALLITSEVASSA taloudellisessa tilanteessa on ymmärrettävää, että lisäkustannuksia on vältettävä, ensimmäistä kertaa kuntien tulee itse rahoittaa kuntakokeilun kustannukset. Se mitä lähialueellamme opitaan kuntakokeilusta ja palvelujen tehostamisesta, on merkityksellinen asia myös Kiuruvedelle. Odotettavissa on työllisyyden hoidon vastuita siirtyvän valtiolta kunnille yhä enemmän.

PITOVOIMASTA todettakoon, että toimiessani nuorten kanssa sieltä nousee esille vahvana viesti, oma kotikaupunki on tärkeä ja täällä halutaan elää nyt ja tulevaisuudessa. Kunnan tulee tukea tätä ja mahdollistaa nuorten palaaminen opintojen jälkeen paikkakunnalle.

NÄILLÄ ajatuksilla mennään kohden tulevia kuntavaaleja. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin, lähdetään siis rohkeasti mukaan.

MAARIT TIKKANEN
Kirjoittaja on sivistyslautakunnan jäsen (kok.)

 

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla