Tiistai 9.3.2021 Nimipäivät: Auvo ja Edvin
VIIKON KYSYMYS
UUTISET
BLOGIT

Kiuruvesi-lehden blogistit jakavat elämänsä kohokohdat sekä ei niin mahtavat kokemuksensa.
VIERASKYNÄ
FACEBOOK
INSTAGRAM
@kiuruvesilehti

Vaikeita päätöksiä

Ville Pekkala Ville Pekkala

10.02.2021

Vaikeita päätöksiä

ONKO maallamme malttia vaurastua, kirjoitti Urho Kekkonen. Sitä mukaillen heitän haasteeksi tuleville kuntavaaliehdokkaille: onko kunnallamme rohkeutta uudistua?

YRITYSELÄMÄSSÄ on totuttu siihen, että muutos on pysyvä olotila. Ne, jotka eivät sopeudu, tippuvat pelistä pois. Ne, jotka vain sopeutuvat ja reagoivat ympäristön muutoksiin eivätkä uskalla olla alansa pioneereja, jämähtävät eivätkä kasva. Mutta yritykset, joilla on valmius tehdä vaikeita päätöksiä ja aito halu kehittyä, menestyvät ja tuovat leivän monen pöytään.

PIENET maalaiskunnat ympäri Suomen ovat suuren haasteen edessä. Väki vähenee ja ikääntyy. Menot kasvavat vuodesta toiseen, mutta maksajien rivit harvenevat. Horisontissa häämöttävä sote- ja maakuntauudistus panee paikallishallinnon pelikentän uusiksi. Pärjätäänkö enää sillä iänikuisella reseptillä, että tehdään niin kuin on aina ennenkin tehty?

SANOTAAN, että hulluuden määritelmä on tehdä samoja asioita uudelleen ja uudelleen, mutta odottaa joka kerta eri lopputuloksia. Jos muutoksia ei tehdä nyt, ne eivät tule jatkossa ainakaan helpommiksi. Kädet ovat vuosi vuodelta sidotummat ja vaihtoehdoista karsiutuu koko ajan vähiten huonoja pois.

ONKO itsenäinen kunta itseisarvo? Onko se tärkeämpi asia kuin kuntalaisille tarjotut palvelut? Entä onko palvelun laadulla merkitystä? Vai riittääkö, kunhan niitä on paperilla paljon ja ne sijaitsevat lähellä? Koskettaako kuntalaisen arkea eniten katujen auraus, kirjaston aukioloajat vai kaavoituspolitiikka? Kuinka suuri merkitys ylipäänsä on lähidemokratialla globaalistuvassa maailmassa? Kuntaliitoskaan ei saisi olla tabu, vaan aito vaihtoehto muiden joukossa.

KIURUVEDEN äänestysprosentti kuntavaaleissa 2017 oli 60 %, eduskuntavaaleissa 2019 se oli 67 %. Neljää kymmenestä ei kiinnosta paikallinen päätöksenteko, kolmannesta ei valtakunnallinenkaan. Kannan huolta, että heittäydymme ajopuuksi. Annamme apatian virran viedä. Ei yritetä edes sopeutua. Otetaan vain tyrskyt vastaan ja vajotaan pinnan alle mukisematta, jos niikseen tulee.

VALTUUSTON koko pienenee. Vaikeat päätökset kasaantuvat entistä harvemmille hartioille. Nyt, jos koskaan, tarvitaan rohkeita avauksia tekeviä vastuunkantajia. Suosittelen sydämeni pohjasta kaikille paikallisesta päätöksenteosta kiinnostuneille ehdolle asettumista! Seuraavien neljän vuoden aikana tullaan tekemään historiaa. Jos kehityksen suuntaan haluaa aidosti vaikuttaa, pitää ensin tulla valituksi. Lehteriltä on turha urputtaa.

MAHATMA Gandhi sanoi, että me ihmiset olemme maailman peili. Muuttamalla itseämme muutamme maailmaa. Meidän ei tarvitse odottaa, mitä muut päättävät tehdä.

VILLE PEKKALA
Kirjoittaja on säästöpankkiiri ja luottojohtaja
Säästöpankki Optiassa

 

 


Takaisin

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
Email
Kommentti
Varmistus:
päivitä kuva klikkamalla